[...] morza, gdyż według Japończyków surowa ryba o wiele gustowniej prezentuje się na talerzu i tym samym doznania smakowe są zdecydowanie bardziej atrakcyjne. Ponadto według nich surowe ryby, które są przeznaczone na sushi, są o wiele lepsze jakościowo. Do surowego sushi wybierać powinno się ryby z oceanu, gdyż ryby słodkowodne są dużo bardziej [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]
mam pytanko małe ile ma zółtko jajka gotowanego białka wegli tłuszczu bo w tabneli co znalazłem pisze ze 15,5 g b 28,8 t w 0,3 ale nie wiem czy surowe czy gotowane prosze o pomoc wielkie dzieki
[...] składniki powinny mieć temperaturę otoczenia (to bardzo ważne, w innym przypadku na 100% majonez nie wyjdzie) - w szklanej/ceramicznej/emaliowanej misce umieszczamy surowe żółtko, rozcieramy je mikserem (najlepiej końcówką do przecierania przez sito/kręcenia sosów), i stopniowo, po kropelce dodajemy olej (naszą masę koniecznie ucieramy w [...]
Witam serdecznie! Mam pytanko: Czy tatar (w moim przypadku: zmielona wołowina, surowe żółtko jajka, cebula, ogórek kiszony, pieprz, magi, papryka, oliwa z oliwek) jest dobry do budowania mięśni czy nie? Doszły mnie słuchy, że dobrze jest jeść surowe mięso w tej postaci, bo to naturalne proteiny... Z drugiej strony trochę się obawiam, że to jednak [...]
Witam :) Duzo czytalem o jajkach (kurzych:P) na tym forum i dowiedzialem sie 2 rzeczy: 1. Nie nalezy jesc jajek surowych (salmonella, slaba przyswajalnosc) 2. Skoro nie surowe to gotowane/smazone ale to trwa dlugo wiec ludzie wola jesc je na surowo. Szukalem zatem postu a propos jajek i mozliwosci ich gotowania w mikrofalowce. Jako, ze nikt [...]
[...] białek pełnowartościowych, 1-4 niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 1-2 cukrowców, 21 składników mineralnych oraz 18 witamin. Ponadto pożywienie powinno zawierać surowe włókna roślinne zwane błonnikiem. Wszystkie te składniki powinny być dostarczane codziennie w poszczególnych posiłkach, ponieważ procesy przemiany materii wymagają [...]
No,czyli tak jak w temacie.Nie wiem moze najlepiej to dac do podwieszonych gdzies albo co!!!!Niech Mody zdecyduja,bo jest tu tego troszke.To z mysla o tych,ktorzy juz nie wiedza co maja jesc!! Acha.Dodam,ze sciagnalem to gdzies z emula!!Jest tu tylko 309 przepisow,takze lajtowo.Heh.Chyba nie obrazicie sie ,ze troche zajelo to miejsca,ale wydaje mi [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] 5 osob spozywalo dwa posilki w odstepie conajmnije 7 dni: -'ugotowane' 200g bialka z jajek + 1 zółtko (w sumie 624 kJ,25 g białka, 5.56g tłuszczu,znikome ilości ww) -surowe 200g bialka z jajek + 1 zółtko (w sumie 624 kJ,25 g białka, 5.56g tłuszczu,znikome ilości ww) wyniki: -w wydychanym powietrzu (co 15min w ciagu 6h): strawnośc bialka w [...]
[...] Dukana jako przyprawa a nie warzywo, a także korniszony) 2. Faza równomiernego rytmu utraty wagi - oprócz produktów z fazy pierwszej spożywamy warzywa - zarówno surowe jak i gotowane na parze. Faza kończy się w momencie, osiągnięcia odpowiedniej wagi. 3. Faza utrwalenia wagi -czas jej trwania zależny jest od ilości [...]
[...] mikroelementów, najdoskonalsze bialko, oraz enzymy, które gina w temperaturze ponad 46 stopni. Choremu nalezy, w zaleznosci od apetytu i rodzaju nowotworu, podawac zóltka surowe, rozmacone i zalane cieplym, ale nie goracym rosolem, aby nie zniszczyc enzymów. Takie buliony z zóltkiem moga byc na poczatku jedynym pozywieniem - min. 4 zóltka i [...]
[...] zdolności antyoksydacyjne. Dobre zdrowie zapewni nam tylko odpowiednia ilość witamin. Niedobór może mieć niebezpieczne skutki. Dlatego ważne by nasza dieta obfitowała w surowe warzywa i owoce, w pełnoziarnisty chleb, nieoczyszczone kasze, ryże i makarony. Witaminy dzielimy dwie grupy: I grupa: rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, i K, II [...]
[...] go więcej do potrawy. Oczywiście jeśli gotujesz lub pieczesz to jak najbardziej dodajesz dodatkowe tłuszcze bo musi się zgadzać ilość kcal. Wszystkie produkty ważymy surowe przed obróbką termiczną, suchy ryż, suche ziemniaki surowe mięso. Jeżeli jesz łososia lub makrelę to nie dodajesz więcej tłuszczy do potrawy ponieważ są top tłuste [...]
Witam, Mam w przepisie na omleta tak: 320g białek jaj 25g orzechów włoskich 100g płatków owsianych 35g rodzynek do smaku kawa, kakao, cynamon Czyli rozumiem, że biorę surowe jajko odzielam żółtko od białka, zółtko do kosza, białko do miski i do tego białka dodaje orzechy, płatki i rodzynki i blenduje? czy normalnie mieszam? ile czasu trzeba to tak [...]
[...] kontrolował i dawał rady.. problemem może być fakt, że nie lubię nabiału (serów, twarogów wcale, jajka i mleko w wybranych formach) i większości warzyw po obróbce cieplnej, surowe chętniej:) do redukcji nie za dużo 4kg byłoby super, choć wskazania wagi nie są dla mnie priorytetem, zależy mi na odzyskaniu siły (z czasów gdy w miare regularnie [...]